APASSIÓNADES
Ahir dia 6 d’abril es va representar al teatre de l’Escola Jesuïtes El Clot, per segona vegada, l’obra aPASSIÓnades, escrita i dirigida per Judit Vilaclara, membre de la nostra comunitat, ex responsable del Centre d’Esplai Lluís Maria Chanut, i ara mestra de l’escola Lestonnac de Badalona, de la Companyia de Maria.
Aquesta és l’única Passió de la ciutat de Barcelona i, des de fa pocs mesos, forma part de la Federació Catalana de Passions.
L’obra, de format i posada en escena innovadors, destaca el paper que van tenir les dones en la vida -especialment en el seu darrer tram- de Jesús de Natzaret. La visió que les dones van tenir de Jesús és fidel, en molts casos, al que apareix en l’Evangeli i, en d’altres, al que l’autora dedueix que devien pensar i dir, com en el cas de l’escena entre Ponç Pilat i la seva dona, Clàudia, on ella retreu al seu marit el poc que havia fet per salvar Jesús de la mort, amb un diàleg dur i molt versemblant.
L’enorme força que transmeten algunes de les escenes, que es basen en la imatge, les llums, la música -amb temes d’actualitat- i, sobretot, l’expressivitat de les actrius i dels actors, és probablement la clau de l’impacte que aquesta Passió provoca en l’espectador.
Maria Magdalena, corpresa per la comprensió i el perdó de Jesús, i la Verge Maria, patint immensament per la seva mort sense articular cap paraula més enllà dels crits, són dos dels personatges principals de l’obra.
L’escena de la Pietat -la baixada de la Creu-, incorporada enguany, amb la mare acaronant el seu fill mort, és d’una gran plasticitat i delicadesa.
Potser l’altre moment clau és la trobada de Jesús amb els deixebles d’Emmaús després de la seva mort, quan ells el reconeixen en el moment de partir el pa. En aquest passatge el paper de Jesús el representa una dona, i un joc de llums perfectament executat amaga el canvi sobtat que fa palès que la dona i Jesús són la mateixa persona.
Segons la seva autora, no pretén ser una obra feminista, sinó presentar, el més fidelment possible, de quina forma les dones van viure aquells dies i com, probablement, van ser les que millor i més fidelment van saber comprendre el missatge de Jesús, anant molt més enllà del que els homes eren capaços de captar i d’interpretar.
A la representació hi van assistir el president de la Federació Catalana de Passions, Jordi Carapuig i la Secretària de Feminismes de la Generalitat, Montserrat Pineda, a més del delegat dels Jesuïtes a Catalunya, Pau Vidal sj, el director de l’Escola Jesuïtes El Clot, Joaquim Molina, el consiliari de la Comunitat Cristiana de Sant Pere Claver del Clot, Manolo Hernández sj i el president de la Comunitat, Albert Florensa.
Commentaires