top of page

Torna la Passió a la Comunitat: "Toca veure la història des del punt de vista de les dones"

Després de més de 20 anys, torna la representació de la Passió a la Comunitat del Clot. I ho fa amb una nova obra amb una mirada ben diferent: les dones com a protagonistes de la història. 'Apassionades' és el títol de la peça teatral que ha escrit la Judit Vilaclara i que explora les vivències de les dones que formen part de la tradicional història de la Passió. "No vull etiquetar l'obra en un moviment sense saber-ne prou", diu. Però assegura que "toca veure i revisar la història des d'altres punts de vista". Es refereix concretament el de les dones que van acompanyar i seguir Jesús.


A més de ser-ne l'autora, la Judit s'encarrega de la direcció general de l'obra, juntament amb la Maria Arderiu i el Juanjo Fernández. La Judit és mestra de l’escola Lestonnac del barri de Sant Roc de Badalona i des de ben petita ha estat vinculada a la Comunitat Cristiana de Sant Pere Claver. Va ser nena de l’Agrupament Escolta Pare Chanut i anys més tard, monitora i responsable del Centre d’Esplai Lluís M. Chanut. També va escriure i dirigir els Pastorets durant diversos anys. 'Apassionades' volia veure la llum el 2020, però a causa de la pandèmia es va haver d'anul·lar la seva representació. Parlem amb ella sobre la seva proposta teatral, l'organització dels assajos i el paper de les dones a l'Església.



Quan i com va sorgir la idea d’escriure l’obra?

Suposo que la idea d’escriure La Passió va sortir arran de l’experiència d’escriure i dirigir l’obra de Pensament de Nadal (els Pastorets) ara ja fa uns anys amb el Llibert. També de les ganes de fer Comunitat a través del teatre i de poder viure i transmetre la vida de Jesús d’una manera diferent.


Quin és l’objectiu de l’obra?

Doncs principalment viure i compartir en Comunitat, transmetre a través del teatre els valors i l’essència de la proposta que ens fa Jesús.


Per què “Apassionades”?

Perquè toca veure i revisar la història i les històries des d’altres punts de vista. Amb aquesta obra he explorat les vivències de les dones que formen part de la història de La Passió. Vivències que sovint s’han representat com a circumstancials o secundàries. A l’obra d’Apassionades aquestes persones passen al centre i ens presenten una història amb una mirada diferent. A l’obra les protagonistes són les dones.


"Tant de bo aquesta onada reivindicativa que protagonitzem permeti reflexionar sobre quin és el paper que juguem les dones a l’Església"

És una obra feminista?

No sé si és feminista, és un moviment complex amb molts punts de vista diferents i idees contraposades, no en sóc experta i no vull etiquetar l’obra sense saber-ne prou. És una obra amb perspectiva de gènere que posa en valor el que van viure les dones de l’època, un relat que visualitza el patiment i les dificultats però també la fortalesa i valentia. A l’obra també hi he volgut remarcar gestos i paraules que Jesús va tenir vers les dones i els infants que ajuden a entendre el paper que va tenir Jesús, la seva sensibilitat i humanitat com a instruments per canviar el món.


Quines són les dones que intervenen en l’obra?

És una obra sense papers principals, no hi ha grans protagonistes. Hi apareixen dones com: Maria Magdalena, Maria Verge, Fotina, Priscil·la, Beth, Dina i Clàudia. Per saber quines són haureu de venir a veure l’obra!


Què vol transmetre 'Apassionades'?

És una obra molt basada en l’Evangeli que remarca símbols i gestos per transmetre la meva visió de La Passió: el moment en què la llavor mor a terra per tornar a néixer. M’agradaria que la gent que vingui a veure l’obra en pugui sortir amb un missatge d’esperança i de vida i la imatge d’unes dones valentes i decidides que, malgrat les circumstàncies, van tirar endavant.


Has obviat algun moment?

En l’obra no apareixen tots els moments de La Passió perquè només apareixen moments en què, segons el meu criteri, hi devien ser presents les dones. A més, cada escena es relata des del punt de vista d’una dona i, per tant, hi ha un canvi de perspectiva. Hi ha fragments que abans podien ser relatats des del patiment o l’impacte i que, en aquesta representació, es presenten d’una manera més tendra.


L’obra està basada en el Nou Testament. Es deixa molt clar el paper, tan important de la dona, en la vida de Jesús. Creus que aquest paper ha transcendit al llarg dels anys?

Aquesta és una obra amb un doble missatge: el que ens va transmetre Jesús i el que les dones no hem vingut a mirar. Tenim drets, veu, vot i molta força. Tant de bo aquesta onada reivindicativa que protagonitzem permeti reflexionar sobre quin és el paper que juguem les dones a l’Església.


"Confio molt en les persones que participen i que s’han fet seu el projecte"

Com es gestiona la preparació de l'obra?

Ara mateix comptem amb un equip d’una vintena d’actrius i actors, tres encarregats de la direcció d’escenes i un equip tècnic de nou persones. Es tracta d’un muntatge més modest que la representació dels Pastorets, però que reneix amb força després d’un intent boicotejat per la Covid-19.


Judit, en l’obra participen moltes dones que tenen família, treballen… tu mateixa. Com portes aquesta tasca totalment voluntària?

Cada moment vital demana i et predisposa a viure i sentir de manera diferent. Recordo dirigir els Pastorets amb un nivell de nervis i preocupacions altet. En aquest projecte, ara per ara, em prenc les coses de manera més tranquil·la i relaxada i sobretot confio molt en les persones que participen i que s’han fet seu el projecte. En aquest sentit hem intentat reduir al màxim els assajos i treballar algunes escenes de forma més intensiva. Tot i l’esforç, suposa un repte a nivell de logística familiar, especialment pels actors i actrius que són parella i participen tots dos en una mateixa escena: un agraïment especial per aquests casos. A nivell personal, involucrar-se en projectes com aquests és un sí familiar.


Alguna cosa més?

M'agradaria poder agrair a totes les persones que han decidit implicar-se en el projecte. A totes les noies i dones que van dir Sí a la proposta des d'un primer moment, un sí ple de decisió, empenta, il·lusió i determinació. A totes elles mil gràcies i molta merda!



L'obra es podrà veure el 15 d'abril a les 19:30 h al teatre de l'Escola del Clot. Les entrades es podran obtenir els dissabtes 25 de març i 1 d'abril abans i després de l'eucaristia; i el mateix 15 d'abril a les 18:30 h.

Comments


Entrades recents
Arxiu
bottom of page