Vuit anys fent el pessebre per la Comunitat: "Un símbol viu i una manera preciosa de viure l'Advent"
N’hem vist de fets amb pedres, amb teles, com si fossin peces de fusta o, fins i tot, de paper i en format individual. Els darrers anys a la Comunitat hem tingut pessebres de tota mena i per tots els gustos. Tots ells han estat obra de la Marta Gallart i el Roger Torrabadella, membres de la Comunitat del Clot i família delegada general de l’esplai Joan Suñol. Aquest serà el vuitè any que dissenyen i preparen un naixement per pujar-lo conjuntament al cim del Tagamanent. En aquest article descobrim com serà el pessebre d’enguany i parlem amb la Marta sobre la importància de l’encàrrec; el pessebre; què és, per a ells, el més curiós; i molt més. Recordeu que encara sou a temps d’apuntar-vos a la pujada del pessebre d’aquest any enviant-nos un correu.
Ara fa vuit anys, la Marta i en Roger van rebre l’encàrrec de fer el pessebre de la Comunitat per primer cop. “Començàvem a ser cares conegudes a la Comunitat i els encarregats de la pujada del pessebre d’aquell any sabien que em dedicava a temes artístics”, explica la Marta sobre la proposta del 2016.
Per a ella, és molt bonic veure com cadascun dels membres de la Comunitat aporta el seu talent. “I, aquest, era el meu”, diu. “Va ser un encàrrec que vaig acceptar amb molta il·lusió perquè em va semblar una forma especial de contribuir al que som com a Comunitat”. “Això sí, seria injust atribuir-me tot el mèrit”, aclareix. Des del primer moment, el Roger ha estat la seva mà dreta en aquest projecte: “Ens agrada molt compartir-lo junts”.
La Marta explica que les inspiracions per fer el pessebre sempre comencen buscant algun element per casa que sigui biodegradable i que es pugui deixar a la muntanya sense malmetre l’entorn. “Això marca molt el punt de partida”, assegura. Un cop trobat, ja sigui un tros de fusta, unes cordes, paper o cartó, comencen a donar forma a la idea. “Pensem sempre en una imatge dolça del naixement de Jesús, que transmet amor, senzillesa i pau”, explica.
Enguany tot va començar amb un tros de fusta d’un antic armari: “Això ens va recordar que sant Josep era fuster i segurament aprofitava qualsevol tros de fusta per a les seves feines”. Per donar forma al pessebre, han utilitzat una única corda que uneix les tres figures, inspirant-se en l’art lineal. “Aquesta corda, que uneix tot el conjunt, vol transmetre la dolçor i la connexió entre Maria, Josep i Jesús”, expliquen la parella d’artistes.
"El pessebre ens prepara per Nadal i ens recorda el veritable sentit d'aquestes festes"
Sobre el pessebre, la Marta explica que per a ells és molt més que una representació tradicional: "És un símbol viu que ens prepara per Nadal i que ens recorda el veritable sentit d’aquestes festes". "Ens convida a la senzillesa, a la humilitat i a viure la llum i l’esperança que porta el naixement de Jesús", diu. La Marta confessa que també és un recordatori que, malgrat les circumstàncies, "aquesta llum sempre arriba per il·luminar els nostres camins".
En aquest sentit, tenir l'oportunitat de fer el pessebre de la Comunitat és, per a ells, "una forma preciosa de viure l'Advent". La Marta i el Roger parlen d'una manera tangible de "trobar sentit a aquest temps d'espera i esperança". "Per a nosaltres, també és una manera de regalar una mica de tot aquest sentiment a la Comunitat", hi afegeixen.
Després de vuit pessebres totalment diferents en els darrers anys, a la parella se'ls fa díficil quedar-se amb un de concret. Amb tot, asseguren que el que guarden amb més emoció és el de l'any de la pandèmia. "No va ser el més espectacular visualment, però sí el més sentit", diuen. El 2020, la Marta i el Roger van dissenyar un pessebre de papiroflèxia perquè cada família pogués portar-lo al lloc que volgués: "Així compartíem un moment d’unió malgrat la distància". "Recordo la il·lusió que ens va fer veure com tothom col·laborava i ho compartia; va ser un moment de comunitat molt intens i significatiu", conclou. I que per molts anys més seguim vivint moments de comunitat intensos i significatius amb les pujades del pessebre.
La d'aquest any serà el 22 de desembre i, com és habitual, acabarà amb un dinar a la masia 'El Puig de Balenyà'. Per a apuntar-s'hi només fa falta enviar un correu a la Comunitat: ccristianastpereclaver@gmail.com
Comentários